čtvrtek 12. května 2016

Ve stopách Mistra, Vrindávan a Džaipur, den 6-7, závěr.

Šestý den pouti byl velmi zvláštní, tím, že byl svátek Akšaja Tritija/Akshaya Tritiya/, stejně jako hlavní den koupání pro Kumbhamélu, odehrávající se v Udždžainu.

Během dne jsme oslavili vlastní verzi Kumbhamély, koupáním v Rádha Kundu a prováděním púdžy ke Góvardhanu. Kopec Góvardhan má mezi oddanými Kršny obrovský duchovní význam. Poté, co Kršna zachránil obyvatele Vradže před hněvem Indry, radil jim, aby se klaněli kopci Góvardhan, ke kterému prováděli púdžu a parikramu kolem kopce.




Ve večerních hodinách jsme oslavili Akšaja Tritija, návštěvou chrámu Banke Bihári. Akšaja znamená něco co nezahynulo nebo jednodušeji řečeno, netrpíte kvůli tomu žádnou ztrátou. Všechny úkony v tento den prováděné, se stanou v přírodě stálými. Starobylá moudrost nás učí dávat, darovat pro ušlechtilé účely a hledat v tento den Boží požehnání.

V tento den je běžná pro každého návštěva prince Vrindávanu, Śrí Banke Biháriho Dží. Je to pouze v tento den v průběhu celého roku, kdy oddaní dostanou šanci vidět a obdivovat krásu Jeho nohou. Jak je zpíváno vznešeným a božským oddaným, ​​svatým Surdasem: je to z milosti daršanu a dhján (meditace) na lotosové nohy Pána, že všechny nemožné věci se stávají ve světě možnými. Chromí mohou přecházet vysoké hory, slepí vidí vše a každou věc, hluší slyší, němí mluví a chudí se mohou stát bohatými a mocnými tak, že budou mít čest pohybovat se s čhatrou (obřadním deštníkem, zpravidla používaným při velkých procesích).


Šrí Svámí Vishwananda a skupina navštívila chrám Banke Bihári ve večerních hodinách pro daršan. Bylo tam extrémně přeplněno a odehrávalo se plno tlačenic, ale každý ve skupině měl to štěstí, aby pohlédl na murti. Večerní daršan Pána nesl v sobě ještě větší požehnání, protože měl na sobě jen dhóti (bederní roušku) kolem pasu. Je to nazýváno sarvang daršan - daršan celého těla Šrí Banke Bihári Džího. Byl to určitě nejvíce akční den z pouti jako takové.


Tím, že byl šestý den nabitý událostmi, den sedmý byl uvolněnější a příhodným koncem pouti. Účastníci dostali příležitost strávit nějaký osobní čas se Svámídžím, stejně jako vyrazit před koncem pouti na nákupy. Den skončil, když jsme slavili 999 narozeniny Šrí Ramanudža ačáriji, a přáním Svámídžímu při rozloučení na letišti. Jako při každé pouti se Šrí Svámím Vishwanandou a Bhakti Margou, i tato byla vyplněna vnějšími a vnitřními zážitky, které se mohou dít jen díky milosti Mistra, následováním Mistra, ať vás vede kamkoli.

Děkujeme za to, že sledujete naše seriály na blogu, během Svámídžího poutí. 
Pokud vy sami máte zájem o úplný zážitek z takovéto pouti, pak se podívejte na pouť v jižní Indii, která  se připravuje (registrace končí 1.června): 

Žádné komentáře: