úterý 10. května 2016

Ve stopách Mistra: Vrindávan a Džaipur, den 2-3.



Druhý a třetí den v Džaipuru /Jaipur/ začal abišékamem ke Gurudžího osobnímu božstvu, Giridhárimu, stejně jako ke dvěma murti Rádhy a Kršny. Tato božstva jsou nazývána "Rádha Madhav" a jsou od samotného Čaitanji Maháprabhua, který je dal Khandža Bhagaván Dásovi, jednomu ze svých společníků.



V průběhu druhého a třetího dne měla skupina nějaký čas jít v Indii nakupovat, a najít v místních obchodech nejlepší nabídky a zajímavé duchovní předměty na prodej. Vzhledem k tomu, že počasí je venku velmi horké, většina chrámů obvykle neotevírá, až později večer, dává to tak skupině nějaký volný čas navíc.

Druhou noc jsme konkrétně navštívili chrám Gopináth. Chrám Gopináth člověku připomíná barevnost indické kultury a bohatou hudbu s ní spojenou. Nejen to, ale být tady s naším Gurudžím, v přítomnosti žijícího Mistra, to požehnání je cítit ohromně a atmosféra je příliš vyjímečná, aby to šlo skutečně popsat.

Další noc jsme strávili návštěvou chrámu Rádha Vinod Lal, který byl zřízen Lókanáth Gósvámím. Lókanáth Gósvámí byl prvním oddaným, poslaným do Vrindávanu Šrí Čaitanjou Maháprabhuem. Jedním z pozoruhodných učedníků Lókanátha je Naróttama Dása Thákur, který se stal známým jako velký básník a skladatel, který napsal mnoho dojemných vaišnavských písní.


Dalším chrámem, který jsme navštívili, byl chrám Rádha Damódar, který byl založen Džíva Gósvámím v roce 1542. Božstev samotná byla ve skutečnosti objevena Rúpa Gósvámím, který je později dal svému drahému žákovi a synovci - Džíva Gósvámímu, kvůli jejich uctívání a službě jim. Během a v důsledku teroru muslimského krále Aurengzeba, byla božstva Šrí Rádha Damódar přesunuta do Džaipuru. Dodnes probíhá diskuse, zda původní božstva jsou stále v Džaipuru nebo jestli byla přenesena zpět do Vrindávanu.

Třetí noci byla zakončena satsangem s Gurudžím, když s námi sdílel slávu Kršny, a co to znamená opravdu mít lásku k Bohu. Poslední dva dny byly plné milosti a zítra budeme vstávat časně a vracet se do Vrindávanu, a podél cesty budeme (samozřejmě) navštěvovat několik chrámů. 
Džai Gurudév!


-----
Pokud byste se také chtěli zúčastnit pouti v Indii, podívejte se na pouť v jižní Indii se Šrí Svámím Vishwanandou. Registrace na ni končí 1. června: 

Žádné komentáře: