pátek 10. srpna 2012

Krišna Janmashtami


„Aham sarvasya prabhavo mattah sarvam pravartate iti matva bhajante mam budha bhava-samanvitah“
Jsem původcem všech světů - jak hmoty, tak duchovní existence. Vše pochází ze Mne. Moudří, kteří to dobře vědí Mi prokazují oddanou službu a uctívají Mne celým svým srdcem.
(Bhagavad-Gíta 10.8)

Krišna Janmashtami / Janmashtami / Ashtami Rohini – festival k oslavě narození Pána Krišny, připadá v hinduistickém kalendáři právě na dnešní den.
Narodil se osmý den (Ashtami) v měsíci Sravana nebo Savana, ve znamení hvězdy Rohini, v roce Visvavasu, tedy přibližně před 5227 lety. Legenda praví, že se narodil za tmavé, bouřlivé a větrné noci, aby ukončit vládu a zvěrstva svého strýce Kamsy a přinesl lidem možnost osvobození se z koloběhu zrození a smrti.
Festival trvá dva dny, první den je známý jako Krishnashtami, jako narození Pána Krišny, druhý den jako Kalashtami.

Přivítejte Pána Krišnu o půlnoci!


K jeho narození došlo o půlnoci mezi prvním a druhým dnem, skutečné oslavy tedy začínají o půlnoci…
Oslava vrcholí spoustou písní, aarti, vzduchem se nese zvuk lastur, Pán Krišna je houpán v houpací kolébce a koupán v pančamritu (směsi mléka, ghí, oleje, medu a gangajalu-svaté vody z Gangy). Oddaní většinou drží během této doby půst nebo pijí jen mléko a jedí mléčné výrobky.

Ve Shree Peetha Nilaya začnou oslavy dnes kolem 21 hod. a potrvají přes půlnoc…



Příběhy o životě Pána Krišny jsou všeobecně velmi známé, zalistujete–li zde na blogu , mnohé z nich se zde dočtete. Jsou popsány nejen v Bhagavad-Gitě, Mahábháratě a Šrimad-Bhágavatamu, ale jsou i námětem mnoha filmů, v Indii také seriálů a výtvarných děl, včetně omalovánek pro nejmenší.

Krišna je v nich zobrazován v různých odstínech barvy pleti - někde modrý, jinde zase skoro černý, jaká je tedy vlastně původní barva Krišnova těla?

Původní barva Krišnova těla je barva Šjáma (barva bouřkového mraku). Barva Šjáma je barva, kterou dostanete, kdyby jste smíchali všechny existující barvy a odstíny na světě. Všechny barvy a barevné odstíny jsou obsaženy v barvě Šjáma. Krišna je proto známý jako Šjámasundara, sundara znamená nádherný. Božstva Krišny mají někdy odlišný barevný odstín - od tmavě modré až po černou. Barva Šjáma je transcendentální barva, kterou nelze přesně znázornit v tomto světě - proto Božstva mají různé barevné odstíny. Na to, abychom přesně zjistili, jak barva Šjáma vypadá si musíme tedy počkat do duchovního světa ;-).
(zdroj: Společnost Přátel a Oddaných Krišny)

Jai Šri Krišna Ki Jai !


...tvé lotosové nohy jsou jediným pravým útočištěm Tvých služebníků a Bohyně štěstí, místo aby setrvávala na Tvé hrudi, sestupuje dolů a uctívá Tvoje lotosové nohy. Nyní jsme se umístily pod prach Tvých nohou. Prosím, neodmítej nás, protože jsme duše, které se Ti plně odevzdaly.“
(slova pastýřek Gopi)

Žádné komentáře: